CZ/DE/EN

Exponát měsíce

2024/2 : Tajemství symbolů na dně raně středověkých nádob


Zpět na seznam...

exponát měsíce

Exponát měsíce února/foyer teplického zámku/ vstup zdarma

Některé nádoby z raného středověku, převážně hrnce, nesou na svém dně plastickou značku. Často se jedná o geometrický tvar v podobě kříže v kruhu, ve dvou kruzích nebo ve čtyřúhelníku, také svastiku, hvězdici, tzv. kuří stopu, paprsčité znaky, šípy ad. Nejhojnější výskyt značek se objevuje od 8. do 14. století. Ve století 15. značky definitivně mizí. Možnou příčinou, mimo jiné, je i zavedení rychlého nožního kruhu a odřezávání nádob strunou.

Dnes nám už značky nic neříkají, a proto se pouze domníváme, k čemu sloužily. Možných interpretací je hodně a žádnou se prozatím nepodařilo jasně doložit.

Nejrozšířenějším názorem je, že se jednalo o značky výrobců – hrnčířů či jejich movitých zákazníků. Naproti tomu stojí interpretace, že značka je ochranným znakem nádoby a jejího obsahu. Značka má pak magicko – symbolický význam. Jiným výkladem je, že byla znakem obalu naturální daně hrnčíře. V označených nádobách tak byla vrchnosti odváděna naturální daň. Nádoby pak vrchnost prodávala dál. Další hypotéza uvádí praktický účel značky, kdy sloužila pro snadnější vycentrování a uchycení hrnčířské hmoty na desce hrnčířského kruhu. Je třeba si uvědomit, že značka, která byla na dně nádoby, zůstávala při běžné manipulaci okolí skryta.

Je tedy na Vás, kterou možnost výkladu vyberete, inspiraci můžete najít v povídce Jakuba Jílka Špatná volba?

PhDr. Lucie Kursová, vedoucí archeologického oddělení