CZ/DE/EN

Exponát měsíce

2024/4 : Pták roku 2024 - rehek domácí


Zpět na seznam...

exponát měsíce

Exponát měsíce dubna/foyer teplického zámku/ vstup zdarma

Muzejním exponátem měsíce dubna je drobný zpěvný pták, rehek domácí, kterého Česká společnost ornitologická zvolila ptákem roku 2024. Udělením tohoto čestného titulu chtějí ornitologové upozornit na to, že i běžné druhy ptáků mohou napomoci porozumění, jak změna klimatu ovlivňuje rozšíření druhů a chování jednotlivých ptačích populací.
Rehek domácí je malý druh ptáka z řádu pěvců a čeledi lejskovitých. Typickým zbarvením je rezavočervený ocas, kterým často pocukává. Sameček je oproti samičce zbarven o něco pestřeji. Lidově se mu také říká kominíček podle podoby s umouněným šatem. Délka těla je kolem 15 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 13 až 23 gramů.
Rehci domácí přilétají do Česka ze zimovišť ve Středomoří již v březnu. V posledních letech však lze v některých městech pozorovat přezimující jedince. To vše patrně souvisí s oteplováním planety. Původně vysokohorský druh se během několika staletí přeorientoval na nejrůznější lidské stavby, které mu připomínají skalnaté prostředí hor. Během hnízdění se živí hmyzem, pavoukovci a dalšími bezobratlými živočichy. Mimo hnízdění si jídelníček zpestřuje rostlinným materiálem. Hnízdo miskovitého tvaru si nejčastěji staví na budovách či jiných stavbách. Ve středoevropských podmínkách rehek domácí hnízdí pravidelně dvakrát do roka. Samice snáší nejčastěji 4–5 vajec a inkubace trvá 13–14 dní.
Ve velké části střední a jižní Evropy je rehek domácí relativně běžným druhem ptáka, jehož populace se zdají být obecně stabilní. Podobně je tomu rovněž na území Česka, kde každoročně hnízdí odhadem 200–400 tisíc párů.
Miroslav Žemlička, kurátor přírodovědného oddělení

Foto: Tomáš Vlasák

Zdroje:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Rehek_dom%C3%A1c%C3%AD
https://www.birdlife.cz/ptak-roku-2024-rehek-domaci/

FOTOGALERIE EXPONÁTŮ MĚSÍCE